Iunie 2001, Clinica de Oncologie Pediatrică a Spitalului de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara. Un copil de 9 ani din Oradea, bolnav de leucemie, este salvat de la moarte în urma unei proceduri in premieră în România acelor ani. Este primul pacient din ţara noastră supus unui transplant de măduvă.
Pot fi considerati adevarati Dumnezei, pentru ca au puterea de a oferi noi vieti. Cu toate acestea, sunt plini de modestie si cred ca reusita muncii lor este de fapt o rasplata divina. Vorbim de medicii de la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara, medici făcători de minuni.
Acum 21 de ani, aici a fost făcut primul maduvă din Romania. Echipa era condusă de medicul Marghit Şerban. Medicii timisoreni, pionieri în transplantul de măduvă în România, s-au specializat în Austria şi au adus din Occident protocoalele terapeutice pentru bolile oncologice ale copilului.
Totul începe, spune doctorul, de la prima intalnire cu bolnavii care trebuie convinsi ca au de ce sa lupte impotriva bolii. Intervenţia din 2001 le-a dat încredere medicilor timiţoreni şi după numai un an în spitalul lor mai avea loc o premieră, primul transplant alogenic înrudit, adică de la un donor rudă.
A urmat, în 2003, primul transplant de la un donor neînrudit, din Germania, iar în 2009 - primul transplant din România de celule prelevate din cordonul ombilical.
Operatia de transplant nu durează mai mult de 10 minute, dar dacă nu este făcută în condiţii perfect sterile, orice virus, cât de banal, îl poate ucide pe cel care primeşte celulele. Urmează apoi o lună în care pacientul este complet izolat de restul lumii şi supravegheat cu cea mai mare atenţie în fiecare moment.
În centrul de transplant medular de la Timişoara se fac acum proceduri şi pentru adulti, şi pentru copii. 6 pacienti pot fi îngrijiţi in acelasi timp în boxele speciale. Aproape 75% din totalul procedurilor sunt facute la adulţi şi asta pentru că cei mai mulţi copii se vindecă cu chimioterapie.
Eveline Marcu este unul dintre cei care au primit o viaţă nouă datorită medicilor timişoreni. A ajuns la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara chiar în ziua de Crăciun. Bătrânul cu barba albă pregătise pentru ea un altfel de cadou, ceva ce nu ar putea să uite niciodată, şansa la o nouă viaţă.
De la începutul funcţionării centrului de la Timişoara au fost făcute peste 500 de transplanturi de măduvă.