"Şocul anafilactic este o reacţie extrem de rară la vaccin şi apare la cel mult 5 cazuri la 1 milion de doze administrate." Este explicaţia cu care coordonatorul campaniei de vaccinare încearcă să liniştească populaţia după apariţia primului caz de reacţie adversă severă. Astăzi Valeriu Gheorghiţă a anunţat şi că un nou tip de vaccin ar putea fi aprobat şi ar urma să ajungă şi în România în luna aprilie.
După ce o femeie de 46 de ani, vaccinată cu AstraZeneca a suferit un şoc anafilactic imediat după vaccinarea anti-covid, autorităţile vin cu explicaţii. În cazul acestor persoane nu se va mai administra doza de rapel.
Totuşi există şi numeroase cazuri de persoane care nu au reacţii adverse după vaccinare, dar întâmpină o altă problemă. Se infectează cu sars cov 2 chiar şi după rapel. Este vorba despre 446 de persoane, iar toate erau vaccinate cu serul produs de Pfizer, primul vaccin aprobat în Uniunea Europeană. Acum, autorităţile aşteaptă ca un al patrulea tip ce vaccin ar putea ajunge în România.
În ceea ce priveşte procesul de vaccinare pentru angajaţii din învăţământ, acesta va începe mâine, iar până pe 10 martie, 60 de mii de cadre didactice ar urma să fie imunizate cu prima doză. Vaccinarea începe în Bucureşti şi alte 23 de judeţe, urmând ca până la finalul săptămânii să înceapă în toate regiunile.