Peste 10.000 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie au susţinut examenul de rezidenţiat. Concurenţa este una stânsă. Numărul candidaţilor este dublu faţă de locurile scoase la concurs. Cele mai multe disponibile sunt pentru specializarea medicina de familie. Ca să promoveze examenul de rezidenţiat şi să poată profesa, tinerii trebuie să obţină cel puţin nota 7.
După şase ani de studiu intens, absolvenţii de medicină, stomatologie si farmacie au susţinut examenul de rezidenţiat, cea mai importantă etapă pentru viitoarea lor carieră. Examenul a durat patru ore, iar candidaţii au avut de rezolvat 200 de grile. Subiectele de anul acesta spun tinerii, au fost mai grele faţă de cele din anii trecuţi.
Ca să promoveze examenul de rezidenţiat, candidaţii trebuie să răspundă corect la peste 60% din intrebări. Cine nu obţine minim nota 7 poate să încerce anul viitor, însă nu va putea să profeseze.
Anul acesta s-au înscris la examenul de rezidenţiat peste 10 mii de absolvenţi. Concurenţa este una strânsă. Sunt aproximativ 6.000de locuri şi posturi disponile în spitalele din ţară. 4734 pentru medicină, 621 de locuri la medicină dentară şi 511 pentru farmacie.
Medicina de familie, medicina internă şi de urgenţă, chirurgie, pediatrie sau boli infecţioase sunt specializările în care este cea mai mare nevoie de doctori. La medicina de familie, anul acesta sunt cele mai multe locuri disponibile, peste 300.
Dacă în anii trecuţi asistam la un exod al medicilor, acum vedem că cei mai mulţi absolvenţi îşi doresc să rămână în ţară. Concurs naţional pentru rezidenţiat s-a desfăşurat simultan în cinci centre universitare. La Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureţ şi Timişoara.