Pandemia a lăsat urmări vizibile şi asupra copiilor. În timp ce parcurile şi şcolile au fost închise o perioadă, unii părinţii au adoptat cea mai uşoară alternativă care să-i ţină pe cei mici ocupaţi: expunerea lor în faţa gadgeturilor. Acest lucru a generat însă urmări serioase, cum ar fi întârzieri de reacţie sau pierderea interacţiunii cu adultul. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că cei mai afectaţi sunt copii de până la 5 ani, care nu ar trebui să fie deloc lăsaţi în faţa micilor ecrane.
Lipsa de mişcare cauzată de pandemie a dus la anumite întârzieri în dezvoltarea celor mici. Specialiştii au observat faptul că efectele negative sunt deja foarte mari, iar vizita la medic este o necesitate. Este nevoie doar de 6 săptămâni ca un copil să adopte o poziţie incorectă, ce poate fi modificată doar prin activităţi fizice repetate. De asemenea, reducerea activităţii fizice creşte riscul la diabet, depresii şi diferite dependenţe, avertizează medicii.
Părinţii trebuie să pună în balanţă timpul pe care copiii îl petreceau înainte de pandemie în aer liber şi timpul alocat acum mişcării, spun specialiştii.
Supraexpunerea copiilor în faţa micilor ecrane este un alt fapt care poate avea urmări serioase. Primul semn care ar trebui să dea de gândit părinţilor este pierderea, faptul că cel mic nu înţelege limbajul simplu, vizual şi nu arată cu degetul atunci când vrea ceva. Specialiştii spun însă că acest tip de autism virtul nu este la fel de grav ca cel clasic, iar dacă este consultat la timp de medic, se poate recupera total.
Florentina are un băiat de 4 ani, Damian. Cel care a observat nereguli la copil şi a convins-o să meargă la terapie a fost bunicul. După un an de zile s-a recuperat aproape complet.
Efectele cauzate de pandemie asupra copiilor trebuie identificate la timp şi vindecate, astfel încât ele să nu devină
permanente şi fără posibilitate de recuperare.