Drama bolnavilor de cancer, exacerbată în pandemie

Drama bolnavilor de cancer, exacerbată în pandemie

Criza sanitară cauzată de pandemia pe care o traversăm a lovit ca un fulger sistemul medical românesc. Iar bolnavii de cancer sunt printre cei mai afectaţi pacienţi. Intervenţiile chirurgicale de natură oncologică au scăzut la jumătate faţă de luna martie. Doar la Institutul Oncologic din Bucureşti numărul de paturi s-a redus de la 600 la 250.

În urmă cu doi ani, Alina a aflat că are o tumoră pe creier. A fost operată, însă boala a recidivat. Au urmat o serie de intervenţii chirugicale succesive. Ultima dintre ele în luna septembrie. De atunci face şedinte de chimioterapie şi radioterapie. Cea mai grea lovitură pentru ea a venit însă în momentul în care a aflat că s-a infectat cu virusul SarsCov2 şi a fost nevoită să îşi oprească tratamentul.

Contiuarea tratamentului oncologic pentru pacienţii infectaţi cu SARS COV 2 se poate realiza doar în baza unei adeverinţe de la DSP. Numărul celor care au reuşit să obţină documentul este însă foarte mic.

Situaţia este dramatică în spitale. Concentrarea masivă a resurselor pe tratarea cazurilor de COVID a dus la neglijarea altor categorii de pacienţi.

În fiecare an în România peste 50 de mii de oameni pierd lupta cu cancerul. Iar numărul deceselor anuale cauzate de această boală necruţătoare este dublu faţă de acum un deceniu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt