De ce se îmbolnăvesc vaccinaţii şi cât ţine imunitatea după doza 3 de vaccin? Cercetător: „Testul de anticorpi este absolut irelevant”

De ce se îmbolnăvesc vaccinaţii şi cât ţine imunitatea după doza 3 de vaccin? Cercetător: „Testul de anticorpi este absolut irelevant”

Peste un milion de români şi-au făcut deja doza 3 de vaccin anti-COVID. Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a explicat la Digi24 ce ştim până acum despre imunitatea oferită de doza booster de vaccin anti-COVID.  

Avem pe piaţă vaccinuri care sunt foarte eficiente faţă de toate varintele de virus SARS-CoV-2 care circulă în prezent, deci prioritatea cea mai mare ar trebui să fie vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni, pentru a reduce numărul de forme severe, al spitalizărilor şi al deceselor, subliniază însă Cătălin Ţucureanu.

„Este adevărat, s-a observat că împotriva infecţiei - deci, nu a formelor severe de boală - după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecţie scade. Se menţine în continuare un anumit nivel de protecţie, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare. Evident, o contribuţie la asta o are şi varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context - transmisie de variantă Delta +  scădere a imunităţii împotriva infecţiei - mai multe autorităţi publice din lume au luat decizia de a administra şi o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a şase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul de la Institutul Cantacuzino.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt