De ce administrarea iodului după 40 de ani poate fi periculoasă: Faptul că după 40 de ani nu are rost să iei iod este „un mesaj public foarte prost”

De ce administrarea iodului după 40 de ani poate fi periculoasă: Faptul că după 40 de ani nu are rost să iei iod este „un mesaj public foarte prost”

​Iodul poate fi periculos pentru sănătatea persoanelor cu vârsta peste 40-45 de ani, avertizează Raluca Zoiţanu, medic de familie şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, care subliniază că mesajul autorităţilor - acela că după vârsta de 40-45 de ani nu mai are rost să iei iod - este „un mesaj public foarte prost”.

„Dupa 40 de ani apar mai multe probleme tiroidiene, în general noduli”

„Dupa 40 de ani apar mai multe probleme tiroidiene, în general noduli. Mulţi pacienţi nici nu ştiu că le au, şi dacă iau cantitatea foarte mare de iod care există în pastilele de iodura de potasiu, îşi pot agrava boala”, a explicat medicul Raluca Zoiţanu pentru HotNews.ro.

„Soluţiile concentrate, care conţin cantităţi foarte mari de iod, dacă sunt administrate unei persoane care are predispoziţie să dezvolte fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, pot să declanşeze aceste două disfuncţii. De exemplu, dacă este vorba despre o persoană cu noduli tiroidieni - poate se ştie, poate nu se ştie cu aceşti noduli - iar nodulii au tendinţa de a scăpa de sub controlul mecanismelor de control tiroidiene, aceşti noduli, stimulaţi de prezenţa unei cantităţi mari de iod, pot să determine hipertiroidism”, explica în urmă cu o lună pentru HotNews.ro Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, de profesie medic endocrinolog.

Afla mai multe despre40 de aniadministrareiod
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt