Danemarca va dezgripa 4 milioane de nurci sacrificate

Danemarca va dezgripa 4 milioane de nurci sacrificate

Guvernul danez şi-a asigurat o majoritate politică pentru un plan de exhumare şi incinerare a milioane de carcase de nurci care au fost sacrificate şi îngropate de urgenţă luna trecută pentru a combate o mutaţie a coronavirusului, a anunţat duminică un membru al cabinetului, relatează DPA şi AFP.

Aproximativ 4 milioane de cadavre ale animalelor sacrificate au fost înhumate în gropi comune pe un teren deţinut de armată, ceea ce a provocat temeri că procesul de descompunere a carcaselor ar putea contamina apa potabilă sau zonele în care oamenii înoată.

Peste 15 milioane de nurci au fost sacrificate începând din noiembrie după s-a descoperit că o mutaţie a coronavirusului a fost transmisă între aceste animale şi oameni.

Conform acordului anunţat duminică, carcasele vor fi dezgropate şi incinerate după o perioadă de şase luni, când nu mai prezintă un risc de infecţie.

Aceasta a fost una dintre cele trei soluţii propuse de Administraţia Veterinară şi Alimentară din Danemarca.

"Şase luni pare mult timp... dar este în mod clar cea mai sigură soluţie", a declarat Rasmus Prehn, ministrul Agriculturii şi Pescuitului.

Săpăturile sunt preconizate să înceapă în luna mai, iar demersul de eliminare a carcaselor urmează să fie finalizat până în iulie.

Partidele centriste şi de stânga, dar şi guvernul social-democrat, au declarat că au luat în considerare constatările conform cărora carcasele nu prezintă un risc imediat pentru sursele de apă potabilă.

Îngrijorările care au condus la sacrificarea în masă au avut ca punct de pornire una dintre cele cinci mutaţii ale virusului despre care s-a descoperit că slăbeşte capacitatea organismului uman de a produce anticorpi, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru viitoarele vaccinuri împotriva noului coronavirus.

Guvernul a recunoscut ulterior că nu a avut o bază legală pentru măsura sacrificării întregii populaţii de nurci de fermă din ţară.

Provocarea de natură logistică a îndepărtării unui număr atât de mare de animale moarte a determinat autorităţile să îngroape o parte dintre nurci în gropi dintr-o zonă militară din vestul Danemarcei, la doi metri adâncime. Autorităţile guvernamentale au declarat ulterior că intenţionează să dezgroape nurcile după ce unele cadavre s-au ridicat la suprafaţă din gropile comune, cel mai probabil din cauza gazelor emanate în procesul de descompunere, care au împins corpurile din pământ. Mass-media a numit acest fenomen "nurci zombie".

Susa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt