Sunt acolo, dar nu dau vreun semnal că ar exista. Iar atunci când încep să doară, este deja prea târziu. Vorbim despre boli precum diabetul, hipertensiunea arterială sau cancerul care pot fi depistate în faze incipiente la un simplu control de rutină. Aceste maladii pot fi descoperite din timp prin simple consultaţii care sunt decontate de stat.
Am vorbit la FOCUS despre acest subiect cu Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că ,,de anul trecut CNAS a început să pună un accent deosebit pe prevenţie (...) deoarece prevenţia este foarte importantă pentru oameni şi pentru Fondul de Sănătate care face faţă din ce în ce mai greu din cauza presiunii atâtor afecţiuni cu care ne confruntăm la o populaţie destul de îmbătrânită în România. Consultaţiile de prevenţie există în acest pachet din totdeauna pentru toate categoriile de vârstă, însă diferă de vârstă."
Referitor la problemele reclamate de cei care folosesc cardul de sănătate, Mihaela Tănase a precizat că în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau demagnetizării ,,trebuie să facem o solicitare la Casa de Asigurări în evidenţa căreia ne aflăm, solicitarea poate fi trimisă şi online, însă trebuie plătite costurile pentru eliberarea unui card duplicat, primul card este gratuit, celălalte sunt contracost. Automat, în sistem, cardul declarat ca pierdut este anulat şi se eliberează o adeverinţă de înlocuire ca cardului de sănătate. ( ) Până la primirea noului card se pote utiliza această adeverinţă, orice furnizor ştie, este un lucru reglementat legal şi ca atare asiguratul poate beneficia în continuare de servicii medicale."
Referindu-se la situaţi în care avem de făcut o investigaţie, dar găsim loc liber doar peste câteva luni, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat că ,,orice laborator are obligaţia, pe baza biletului de trimitere, să onoreze în termen de maximum cinci zile chiar dacă nu mai există fonduri pentru că sumele sunt decontate ulterior."