530 de mii de români au fost vaccinaţi până acum în ţara noastră. Mihail Pautov, medic în chirugie generală la Institutul Fundeni şi asistent în cercetare, explică care sunt cele trei situaţii în care virusul ar putea fi purtat chiar şi de o persoană care s-a vaccinat iar aceasta să-l transmită cuiva care nu are imunitate.
“Este o teorie posibilă, dar încă nedovedită, aceea că cei care se vaccinează, chiar dacă capătă acea imunitate umorală - care constă în anticorpi circulanţi pe care îi avem în sânge - există o posibilitate ca o persoană vaccinată şi cu imunitate să intre în contact cu o persoană bolnavă Sars-CoV-2, să inhaleze virusul.
Virusul, în primul rând, intră şi începe multiplicarea în nas. Temperatura fiind mai mică în regiunea nasului, această multiplicarea poate să persiste una-două zile, până când imunitatea sesizează această multiplicare virală la regiunea nasului şi anihilează virusul. Atunci, există această fereastră de unu-două zile, unde este o posibilitate cu un procent de 1% ca acea persoană să circule pe stradă, fără mască, să strănute şi să dea virusul mai departe.