Chirurgia robotică, învinsă de sistem

Chirurgia robotică, învinsă de sistem

La cel mai mare spital din România, Spitalul Fundeni, pacienţii nu pot fi operaţi cu singurul robot DaVinci, cumpărat de stat în urmă cu mai mulţi ani. Ministerul Sănătăţii a asigurat numai 5 ani plata consumabilelor pentru acest aparat. Consumabilele pentru o singură intervenţie pot costa chiar şi 5000 de euro! Aparatul a ieşit din uz şi, aşa se face că astăzi nu le mai poate fi de folos medicilor. Un robot nou ar ajuta mii de pacienţi să se recupereze mult mai repede după diverse tipuri de operaţii şi ar uşura enorm şi munca medicilor. Interviuri cu prof.dr Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni si col.dr Florin Savulescu, seful sectiei Chirurgie Generala II de la Spitalul Militar Central Bucuresti.

Programul de chirurgie robotică a început la Institutul Clinic Fundeni în anul 2008. Timp de 5 ani Ministerul Sănătăţii a asigurat finanţarea pentru consumabilele robotului DaVinci, apoi a încetat să mai facă acest lucru.

Deşi mai putea fi folosit câţiva ani buni, aparatul a rămas nefolosit de atunci până astăzi, după ce spitalul nu şi-a mai permis plata consumabilelor foarte scumpe. Autorităţile nu au mai cumpărat un alt robot, mai performant, deşi un astfel de aparat reprezintă topul chirurgiei minim invazive, cu nenumărate beneficii pentru pacienţi şi medici.

Din păcate însă, acest spital imens în care sunt trataţi anual zeci de mii de pacienţi, nu va fi cumpărat deocamdată un robot nou, deşi există medici foarte bine pregătiţi în acest sens.

La alte spitale însă pacienţii pot beneficia de acest tip de chirurgie de top. Medicii de la Spitalul Militar Central ,de
exemplu ,au început chirurgia robotică în 2014, iar robotul a fost cumpărat printr-un program european.

Un lucru mai puţin cunoscut este că robotul DaVinci a fost creat de armata americană pentru a face operaţii răniţilor în teatrele de operaţii. În spitalele de stat au ajuns 8 astfel de roboţi. Nu funcţionează însă toţi, din păcate, din cauza lipsei banilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt