După aproape doi ani de la apariţia primelor cazuri de persoane infectate în China, pandemia de coronavirus a îmbolnăvit până în prezent peste 244 de milioane de persoane în întreaga lume şi a provocat aproape 5 milioane de victime. În România, peste 1,6 de milioane de persoane au fost infectate şi alte 47.000 au murit din cauza COVID-19. În paralel, în toată această perioadă, s-a dezvoltat o veritabilă pandemie paralelă de fake news şi mesaje conspiraţioniste. Retorica folosită de conspiraţionişti s-a modificat şi a cunoscut o serie de „mutaţii”, care au evoluat de la simpla negare a virsului sau la expresii precum „Cunoşti pe cineva bolnav de coronavirus?”, folosite în primel luni ale pandemiei, până la mesaje antivacciniste actuale de genul „vaccinul provoacă infertilitate”.
„O formă misterioasă de pneumonie virală în China” - aşa a sunat una din primele ştiri, publicate de digi24.ro pe 6 ianuarie 2020, despre apariţia unei boli încă necunoscute. Din primele date, autorităţile chineze din Wuhan au precizat că nu era vorba nici de SARS, nici de MERS, nici de gripă aviară.
În doar câteva luni, întreaga planetă avea să afle despre ce e vorba, odată cu răspândirea „formei misterioase de pneumonie” şi transformarea ei în actuala pandemie de coronavirus.
Odată cu măsurile de carantinare şi restricţiile impuse de guvernele din întreaga lume şi cu eforturile oamenilor de ştiinţă în a găsi un tratament sau vaccin, au început să circule şi mesajele de tip conspiraţionist sau antivacciniste, care au dus la crearea unei nişe distincte a teoriei conspiraţiei, a celor care au devenit cunoscuţi sub numele de „negaţionişti COVID”.