Avem în corp substanţe chimice periculoase, fără măcar să ştim. Ce au aflat participanţii la un studiu experimental

Avem în corp substanţe chimice periculoase, fără măcar să ştim. Ce au aflat participanţii la un studiu experimental

Toţi europenii au în corp substanţe chimice periculoase despre existenţa cărora nici măcar nu au habar, dar care le pot crea probleme grave de sănătate, relevă rezultatele unui studiu publicat la începutul acestei luni.

O jurnalistă de la politico.eu a participat la acest studiu - la care au luat parte inclusiv oficiali europeni - şi a descoperit că 19 dintre cele 28 de teste care i s-au făcut s-au pozitivat la substanţe chimice riscante, inclusiv la bisfenol A (BPA) şi ftalat de monetil, compuşi chimici care, în concentraţii mari, pot afecta sistemul reproducător şi dezvoltarea.

Prezenţa unor astfel de substanţe chimice a fost depistată în sânge şi în urină şi depinde foarte mult şi de conjuctură, de pildă de ce am mâncat sau dacă am folosit anumite produse cosmetice.

Studiul, făcut la un institut din Barcelona, a fost iniţiat de un ONG, Zero Waste Europe, care a vrut să verifice prezenţa ftalaţilor şi a fenolilor în probele de urină provenind de la 52 de participanţi din şase ţări europene. Printre ei s-au numărat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, vicepreşedinta Parlamentului European, Heidi Hautala, şi eurodeputatul Pascal Canfin, preşedintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt