Etapa a doua a vaccinării începe după 15 ianuarie. Primele persoane imunizate vor fi cele din centrele medico-sociale, dar şi profesorii vor primi serul la finalul acestei luni.
Peste 35 de mii de persoane au fost vaccinate în ultimele două săptămâni. Prea puţin în comparaţie cu Israel sau Marea Britanie, însă România se află totuşi pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte capacitatea de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.
Germania este pe locul întâi cu peste 260 de mii de persoane vaccinate, fiind urmată de Italia cu
peste 120 de mii, Spania cu peste 80 de mii, Polonia cu 50 de mii, iar România ocupă locul 5.
Deşi în prezent avem în medie 10 mii de persoane vaccinate zilnic, autorităţile promit că numărul va creşte la 20 de mii.
De ce nu mai mult? Pentru că România primeşte săptămânal 140 de mii-150 de mii de doze, ceea ce înseamnă că nu se pot face mai mult de 20 de mii de vaccinuri pe zi. Însă dacă facem un calcul simplu, la o capacitate de vaccinare de 20 de mii ar însemna că lunar se fac 600 de mii de vaccinuri, adică 3,6 milioane în jumătate de an. Practic cele 10 milioane de doze pe care România le-a contractat de la
Uniunea Europeană ar fi epuizate într-un an şi 4 luni. Prea târziu, având în vedere că Guvernul vrea ca în 6 luni 70% din populaţie să fie imunizată.
Pentru a ajunge la 10 milioane de vaccinuri în 6 luni, ar trebui ca România să vaccineze 1,6 milioane de persoane pe lună.
Autorităţile spun însă că vor creşte capacitatea de vaccinare la 100 de mii de persoane pe zi. Asta în condiţiile în care va primi mai multe doze săptămânal, aşa cum îşi doresc. Practic ar fi nevoie de 700 de mii de doze.
Problema care ar putea apărea ar fi la companie producătoare Pfizer, care a anunţat că a redus producţia la jumătate din cauza timpului necesar pentru obţinerea cantităţilor mari de materii prime.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a încheiat contracte cu 6 firme producătoare. Vaccinul celor de la Moderna a fost deja aprobat în Statele Unite, iar Marea Britanie a aprobat Astra-Zeneca. Uniunea Europeană încă aşteaptă.