Cu o ofertă de vaccinuri limitată şi cu sincope în livrarea lor, lumea este departe de scenariul ideal în care campaniile de vaccinare ar viza întreaga populaţie, indiferent de vârstă. Actuala strategie vizează în multe ţări vaccinarea cu prioritate a vârstnicilor, dar o nouă teorie se conturează – cea a imunizării tinerilor mai întâi, cu argumentul că lumea ar putea astfel reveni mai repede la normalitate economic şi social.
Ce se întâmplă dacă strategia de vaccinare este abordată într-un mod greşit? Ce se întâmplă dacă, pentru a reveni la normal, ar trebui să ne concentrăm pe un alt element demografic cheie şi anume tinerii? Teoria ar putea părea, la prima vedere, inumană pentru unii, dar are ca principal argument faptul că prioritizarea tinerilor la vaccinare nu va avea neapărat un efect negativ asupra populaţiei în vârstă, potrivit analizei făcute de profesorul onorific Julian W. Tang, virusolog în ştiinţele respiratorii la Universitatea din Leicester, într-un articol din Politico.
Accesul populaţiei mai tinere la vaccinuri va permite economiei şi serviciilor să revină la normal, ceea ce va aduce beneficii şi persoanelor în vârstă. De altfel, există deja oarecum un precedent pentru favorizarea acestui tip de strategie.
O serie de ţări - inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Austria, Finlanda şi Irlanda - vaccinează în prezent copiii împotriva gripei ca mijloc de protejare a persoanelor în vârstă şi mai vulnerabile.
Deoarece copiii sunt mai expuşi infectării şi pot transmite virusul, luarea lor în calcul în strategiile de vaccinare reduce riscul pentru vârstnici şi pentru angajaţii din domeniul sanitar, potrivit unui articol publicat în 2018 . Vaccinul antigripal - la fel ca vaccinurile anti-Covid- 19 - este, de asemenea, mai eficient la tineri.
Indonezia a decis deja să acorde prioritate tinerilor în campania de luptă anti-Covid. Având în vedere că economia globală suferă de aproape un an de restricţii impuse de pandemie, decizia are la bază ideea de a permite tinerilor să se întoarcă la muncă - şi, de asemenea, să reducă transmisia virală în rândul celor care au cele mai multe contacte în timpul vieţii lor de zi cu zi.