Antibiotice Iaşi va începe marţi producţia de pastile cu iod. Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

Antibiotice Iaşi va începe marţi producţia de pastile cu iod. Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

Antibiotice Iaşi va fabrica, începând de marţi, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iaşi este un producător responsabil şi s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanţă, adică nu substanţa activă o producătorul şi o şi-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spune Alexandru Rafila, întrebat cum se pregăteşte România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei

El a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii, arată că este vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate. „Ele vor fi duse la direcţia Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a adăugat ministrul Rafila.

În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătăţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt