Senatul a respins proiectul de lege care impune obligativitatea certificatului verde pentru angajaţi. Două voturi
le-au lipsit senatorilor pentru aprobarea legii. Proiectul impunea ca fiecare angajat, fie că e la stat sau la privat, să
arate dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării atunci când intră în instituţia în care lucrează. Şi
parlamentarii ar fi fost obligaţi să facă acelaşi lucru. Legea nu era văzută cu ochi buni, nici de sindicatele din educaţie şi sănătate.
Orice angajat care va merge la muncă va trebui să arate la intrare un certificat verde. Asta arată proiectul de lege care a fost respins de senatori. Practic au fost 67 de voturi pentru şi 60 împotrivă, însă pentru a fi adoptată o astfel de lege era nevoie de 69 de voturi pentru. Dezbaterile au fost aprinse în plenul senatului.
Circ a fost şi cu o seară înainte când parlamentarii AUR au încercat să boicoteze şedinţele comsiilor de specialitate.
Potrivit textului de lege, personalul medical, profesorii, autorităţile, cei care lucrează în instituiţii publice şi de interes public, regiile autonome şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri
private cu mai mult de 50 de persoane simultan vor trebui să aibă certificat verde. În lege au fost incluşi şi deputaţii şi senatorii. Cei care nu vor avea nevoie de certificat verde sunt cei din domeniul justiţiei.
În textul legii se arată şi faptul că cei care aleg testarea vor trebui să suporte costurile. Doar în cazul în care un angajat face dovada faptului că are contraindicaţie pentru vaccinare, atunci angajatorul suportă testarea. La fel şi în cazul celor care au făcut prima doză de vaccin şi până ce obţin certificatul verde. La privat însă, angajatorul decide dacă va suporta costurile testării în aceste condiţii.
Sindicatele din educaţie nu sunt de acord cu această lege.
Costul testării ar trebui suportat de stat, cred alte sindicate.
Şi cei care vizitează aceste instituţii vor avea nevoie de certificat verde. Angajaţii care nu respectă legea vor intra în concediu fără plată timp de 30 de zile. Dacă în continuare refuză să obţină documentul, atunci vor fi daţi afară de la locul de muncă. Şi angajatorii riscă amenzi între 50 de mii şi 100 de mii de lei dacă nu respectă legea. Senatul este prima cameră sesizată însă. Deputaţii vor avea ultimul cuvânt în acest sens.