De acum înainte, comercianţii, dar şi patronii de restaurante sunt obligaţi să afişeze alergenii chiar şi în cazul produselor neambalate. Ordinul ANPC a intrat deja în vigoare. Ne alininiem astfel la legislaţia europeană. Dar, cel mai important, cei care au alergii la anumite ingrediente vor şti exact de ce să nu se atingă. Riscul şocului anafilactic scade astfel semnificativ.
Ordinul ANPC, publicat deja în Monitorul Oficial, prevede ca toate produsele neambalate să fie însoţite de acum înainte, la vânzare, de informaţii privind prezenţa ingredientelor care pot cauza alergii sau intoleranţă. Vizate sunt şi preparatele servite în restaurante sau disponibile pentru livrare.
Cei mai frecvenţi alergeni alimentari sunt laptele, ouăle, soia, arahidele şi nuciferele. Alte alergii des întâlnite sunt la crustacee şi peşte. Reacţiile adverse variază. De la manifestări digestive - des întâlnite la copii - până la erupţii cutanate de tip urticarie sau umflături apărute pe faţă sau extremităţi. Şocul anafilactic este cea mai severă reacţie.
Legislaţa europeană prevede încă din 2014 că prezenţa alergenilor trebuie foarte clar indicată, inclusiv în cazul
produselor neambalate. Informaţiile trebuie înscrise într-un loc vizibil şi de neşters. Românii spun că sunt atenţi la ce scrie pe etichetă şi din alte considerente.
Comercianţii şi proprietarii de restaurante care nu vor respecta noua prevedere riscă amenzi