Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat un ghid conţinând un set de principii pentru producătorii de vaccinuri care încep să dezvolte seruri eficiente împotriva noilor tulpini ale coronavirusului. Cercetătorii au atras atenţia că vaccinurile care sunt autorizate în prezent ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantelor mutante ale virusului SARS-CoV-2 şi că este nevoie de adaptarea formulelor pentru a face faţă noilor tulpini.
Cele trei vaccinuri autorizate la nivelul UE - Pfizer-BioNTech, Moderna şi Oxford-AstraZeneca - sunt eficiente şi împotriva noilor tulpini ale coronavirusului care s-au răspândit până acum în Europa. Cu toate acestea, mutaţiile continue pe care le suferă virusul ar putea determina necesitatea adaptării acestor vaccinuri, pentru a oferi acelaşi nivel de protecţie, arată Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Datele actuale indică faptul că unele dintre aceste variante ar putea avea impact asupra eficienţei vaccinurilor împotriva înfecţiei COVID-19.
Ca atare, motivează EMA, definirea unui proces de reglementare accelerată a adaptării vaccinurilor pentru a face faţă noilor variante este o urgenţă de sănătate publică. La momentul actual, au loc discuţii la nivel internaţional despre cum trebuie abordată în mod coordonat problema noilor tulpini şi a vaccinurilor, se mai precizează în comunicatul EMA.