Compania AstraZeneca anunţă că va produce un nou vaccin, special pentru tulpina din Africa de Sud. Decizia a fost luată după ce autorităţile din acest stat au decis să oprească vaccinarea cu acest ser pe motiv că nu ar fi suficient de eficient. Totuşi, un oficial al Ministerului britanic al Sănătăţii a subliniat că nu sunt probe că vaccinul AstraZeneca nu previne îmbolnăvirea cu tulpina africană.
Africa de Sud tocmai primise o nouă tranşă de un milion de doze de la AstraZeneca atunci când a decis să suspende vaccinarea. Vestea că serul ar avea unele probleme a îngrijorat populaţia din Australia, unde acest vaccin este deja folosit. Ministrul Sănătăţii a intervenit pentru a calma spiritele.
Experţii anunţă şi faptul că tulpina braziliană, de data aceasta, se răspândeşte mult mai rapid în mai multe ţări, printre care şi Canada. Până acum, mutaţia a fost detectată în Franţa, Germania şi Spania dar şi în Statele Unite sau Columbia. Pe de altă parte, epidemiologul şef din Statele Unite, Anthony Fauci, a avertizat că mult aşteptata imunizare ”de turmă” nu va fi obţinută până la vară, aşa cum s-ar aştepta mulţi
americani. Fauci a spus că prioritară este în acest moment deschiderea şcolilor.
Sute de milioane de chinezi care în această perioadă a anului efectuau cea mai mare migraţie din lume, cu ocazia Anului Nou chinezesc, au fost sfătuiţi să evite călătoriile. Aşa că, anul acesta, vor petrecere sărbătoarea trecerii din anului şobolanului în cel al taurului….în case. Puţini chinezi au primit permisiunea de călătorie în afara Beijingului, la familiile din provincie.
Potrivit oficialilor de la Beijing, numărul călătorilor a scăzut cu 40% faţă de perioada dinaintea pandemiei.
Un alt semnal de alarmă vine din Africa, după ce în estul statului Congo a fost semnalat un caz de Ebola. Potrivit ministerului sănătăţii, persoana infectată a decedat. Aceasta ar fi a 12-a epidemie de Ebola din Congo din 1976 şi până acum şi are loc la doar 3 luni de la ultima epidemie de acest fel, soldată cu 55 de morţi.