România se pregăteşte pentru etapa a doua a vaccinării. De la jumătatea lunii ianuarie va începe imunizarea a peste 5 milioane de persoane. Până atunci însă coronavirusul continuă să facă victime, iar la Terapie Intensivă numărul celor internaţi nu scade sub 1.000 de pacienţi. 5 700 de cazuri a înregistrat România în ultimele 24 de ore. Numărul este în creştere.
Peste 50 de mii de persoane au fost vaccinate până acum în România, iar în următoarele două săptămâni s-au programat deja alte 150 de mii. Între timp, autorităţile se pregătesc pentru a doua etapă, care ar putea începe după 15 ianuarie. 4 milioane de persoane de peste 60 de ani şi cu boli cronice, dar şi peste 1 milion de persoane care muncesc în sectoare cheie vor fi imunizate.
1.000 de centre de vaccinare vor asigura imunizarea populaţiei din etapele a 2 a şi a 3 a. 150 de
persoane se vor putea vaccina zilnic în fiecare dintre aceste centre. Peste 10 mii de cadre medicale vor asigura administrarea serului, iar vaccinarea populaţiei generale ar putea începe chiar la începutul lunii.
Între timp, în România, cazurile de coronavirus se înmulţesc de la o zi la alta. 5.719 persoane au fost
depistate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar rata de infectare este de peste 16%. 121 de persoane au decedat, iar 1070 se află în stare gravă la Terapie Intensivă. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş şi Iaşi.
Speranţa revenirii la normalitate rămâne acum în eficienţa noilor vaccinuri. România va primi 4,3% din dozele pe care le-a contractat Uniunea Europeană. Vorbim despre 12,6 milioane de doze de la Pfizer, iar acelaşi procent se aplică şi pentru celelalte seruri ale altor companii care vor fi aprobate în viitor. 10,7 milioane de persoane vor autorităţile să imunizeze până la vară. De asemenea, România nu amâna rapelul. Programările se fac pe o platformă special destinată vaccinării.
Persoanele peste 65 de ani se pot programa singure pe această platformă, însă pot apela şi la
medicul de familie sau la direcţiile de asistenţă socială pentru ajutor.
În localităţile din mediul rural se va deplasa o caravană pentru vaccinarea celor care doresc acest lucru, iar la persoanele care nu se pot deplasa va merge o echipă mobilă. De asemenea, autorităţile anunţă că şi cei care nu sunt asiguraţi vor beneficia de vaccin.