4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie - studiu OncoHelp

4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie - studiu OncoHelp

Centrul Oncologic OncoHelp din Timişoara a realizat un studiu unic în România, pe parcursul a 13 ani, care indică faptul că 4% dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie.

Cea de-a doua neoplazie a apărut după ce bolnavele au fost iniţial diagnosticate şi tratate pentru un cancer primar mamar.

Medicul oncolog Cristina Oprean, de la centrul OncoHelp Timişoara, a declarat, luni, că din cele 721 de paciente aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau în urmărire activă postterapeutică.

"Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25% dintre paciente au fost în această situaţie. Alte 21% dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14% au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer. La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare şi al celei secundare a fost mai mic de un an, aceasta indiferent de tratamentele anterioare urmate pentru cancerul de sân. Vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR", spune dr. Cristina Oprean, şef Secţie Spital Zi de la Centrul de Oncologie OncoHelp, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80% dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban.

Medicii subliniază că este nevoie de o supraveghere continuă activă şi după diagnosticul celei de a doua neoplazii, pentru a creşte rata supravieţuirii la pacientele cu cancer de sân.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt