De la jumătatea lunii octombrie putem cere medicului de familie să fim vaccinaţi anti gripal. Ministerul Sănătăţii a
cumpărat deja 2 milioane de doze de vaccin , este adevărat, cu aproape un milion mai puţine faţă de anul trecut. Vaccinul nu va ajunge pentru toată lumea, este cert, aşa că, cei care doresc îl pot lua din farmacii. O fiolă costă în jur de 60 de lei. Este esenţial să ne vaccinăm împotriva gripei, spun medicii. O dublă infecţie, cea gripală şi cea cu sars cov 2, pot avea efecte grave asupra sănătăţii.
Surse din Ministerul Sănătăţii au explicat pentru jurnaliştii Focus că deja au fost cumpărată o cantitate de 2 milioane de doze de vaccin gripal. Primele 300.000 de doze ar trebui să ajungă în DSP-uri la finele acestei luni, iar campania de vaccinare ar putea începe în primele zile ale lunii octombrie. Până atunci însă, vaccinul poate fi cumpărat din farmacii, pentru că există deja stocuri.
O doză costă în jur de 60 de lei. Odată ce luaţi vaccinul, trebuie să respectaţi câteva reguli.
Vaccinul gripal intranazal pentru copii care costă în jur de 130 de lei nu a ajuns încă în toate farmaciile.
În contextul actual al epidemiei de covid 19, este esenţial să ne vaccinăm împotriva gripei, spun medicii. Vaccinarea cu serul gripal trebuie făcută la o săptămână după rapelul cu vaccinul anti covid 19.
În plus, pentru sistemul medical sufocat şi aşa de numărul de cazuri de covid 19, o epidemie de gripă ar fi aproape imposibil de suportat.
Anul trecut Ministerul Sănătăţii a cumpărat 2.970.000 de doze de vaccin gripal, faţă de 2 milioane achiziţionate anul acesta. Ca în fiecare an, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, copiii şi bătânii instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravidele. Vaccinarea se va face prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.