La mai bine de un an de la debutul pandemiei, specialiştii încă descoperă ravagiile pe care virusul le face în organism. Chiar şi după ce au fost declaraţi vindecaţi de COVID, mulţi pacienţi constată că rezistenţa lor la efort a scăzut considerabil. Iar în acest punct, recuperarea făcută în clinici de specialitate este un factor cheie. Din păcate, sistemul public de sănătate românesc uită de pacient imediat ce acesta a fost externat.
O treime din pacienţii care au trecut printr-o formă a infecţiei cu SARS COV 2 ajung din nou pe un pat de spital la cinci luni după externare, arată datele unui studiu realizat la nivel internaţional. Însă sechele importante lasă în urmă chiar şi formele mai uşoare de COVID.
Gabriela are 43 de ani, iar după infectarea cu noul coronavirus, starea ei de sănătate nu a mai fost niciodată la fel de bună ca înaintea bolii.
Speriată, femeia a apelat la specialişti.
Din cei peste 600 de mii de români care au trecut prin calvarul COVID, doar o mică parte au avut acces la un program prin care să se refacă complet. Spitalele de stat care fac terapie post COVID pot fi numărate pe degete. Aşa că mare majoritate a celor care au nevoie de recuperare se îndreaptă către clinicile private, acolo unde costul unei şedinţe variază între 80 şi 100 de lei.