Teste de anxietate în şcoli! Asta vor să introducă cei din ministerul Educaţiei în unităţile şcolare, pentru că în
momentul de faţă nu există un instrument prin care să fie colectate date cu privire la sănătatea psiho-emoţională a copiilor. Şi cert este că anxietatea există în rândul elevilor iar pandemia a accentuat stările negative. Potrivit unui studiu Salvaţi Copiii, un minor din trei a avut nevoie de suport psihologic în ultima perioadă.
Pandemia şi-a pus o amprenta nedorită asupra sănătăţii mintale a copiilor. Multi au dezvoltat stări de anxietate, spun specialistii. Iar studiile o confirmă. 65 la sută dintre copii au sentimente de neputinţă, de singurătate şi de frică de izolare de cei dragi. Tocmai din această cauză, în şcoli se vor elabora teste care să măsoare gradul de anxietate.
Psihologii spun că cei mai mulţi dintre copii nu verbalizează sentimentul de anxietate, dar este foarte important ca ei să fie observati si …ascultaţi la timp.
Nu ne putem compara, nici de această dată, cu alte ţări. În Suedia, de exemplu, există comisii, cu zeci de specialişti, care se ocupă de bunăstarea elevilor.
Şi în şcolile din România trebuiau să existe, din acest an şcolar, grupuri formate din profesori, elevi, părinţi şi
specialişti care să se ocupe de problemele pe care le întâmpină elevii, fie ca este vorba despre bullying sau
depresie. Momentan însă, totul a ramas la stadiu de intentie. De altfel, potrivit datelor oficiale în scolile din ţara noastră există 1 psiholog la 1 mie de elevi.