Un studiu bazat pe date de la peste 350.000 de persoane demontează 'mitul' beneficiilor aduse de un consum moderat de alcool

Un studiu bazat pe date de la peste 350.000 de persoane demontează 'mitul' beneficiilor aduse de un consum moderat de alcool

Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii, dar câteva pahare pe săptămână? Un nou studiu efectuat pe baza unui set vast de date din Regatul Unit sugerează că până şi consumul unei cantităţi de băuturi alcoolice situată sub nivelul recomandat în prezent în Marea Britanie este asociat cu un risc ridicat de dezvoltare a unor probleme cardiovasculare, relatează luni Science Alert.

''Aşa-numita curbă în formă de 'J' a relaţiei dintre boli cardiovasculare şi consumul de alcool, ce sugerează anumite beneficii pentru sănătate în urma consumului redus până la moderat de alcool este cel mai mare mit aflat în circulaţie de când ni s-a spus că fumatul ne face bine'', a declarat specialistul în afecţiuni cardiovasculare Rudolph Schutte de la Anglia Ruskin University (ARU) din Marea Britanie.

Problema, sugerează echipa de cercetători de la ARU şi de la University College London, este că multe persoane care nu consumă alcool îl evită din cauza stării lor actuale de sănătate şi, prin urmare, atunci când suferă un infarct sau alte probleme coronariene, acest lucru nu este asociat cu faptul că ei nu beau, nefiind sugestiv pentru faptul că un consum al unei cantităţi mici sau moderate de alcool ar avea rol protector.

Cercetătorii au analizat date cuprinse îintr-o vastă bază de informaţii biologice din Marea Britanie, numită UK Biobank, asociate unui număr de 333.259 de consumatori de alcool şi 21.710 de persoane care nu au băut niciodată alcool. Ei au analizat aproape şapte ani de date, concentrându-se asupra momentelor în care participanţii s-au confruntat cu un eveniment cardiovascular, o afecţiune cardiologică sau o boală cerebrovasculară.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt