Românii sărbătoresc în această perioadă ignatul, una dintre cele mai mari sărbători cunoscute la noi în ţară. În gospodării se simte deja mirosul de cârnaţi, tobă şi şuncă afumată. Dacă unii oameni au ales să angajeze măcelari pentru sacrificarea porcului, alţii, mai curajoşi, au făcuta asta singuri.
În Ardeal, tradiţiile şi reţetele de bucate se păstrează la fel, de sute de ani. În localitatea Savadisla, domnul
Istvan prepară, an de an, aceleaşi delicatese.
De pe nicio masă, nu lipsesc, de asemenea nici cârnaţii, caltaboşii sau pâinea făcută de casă.
Pomana porcului marchează cel mai bine sărbătoarea ignatului. Bucătarii îşi impresionează oaspeţii şi cu preparate inedite.
Un lucru este bine ştiut…fiecare reţetă are condimentele şi secretele ei, iar cel mai important condiment, trebuie să vină din suflet.