Tradiţia din Ajunul Crăciunului pe rit vechi

Tradiţia din Ajunul Crăciunului pe rit vechi

În timp ce românii serbează Boboteaza, sârbii, ruşii, ucrainenii şi lipovenii sărbătoresc Crăciunul. Creştinii
ortodocşi de rit vechi, se bucură astăzi de Naşterea Mântuitorului. Cu mic cu mare au participat aseară, de Ajun, la slujbe, iar ca în fiecare an au aprins în curtea catedralelor ramuri de stejar sfintiţe. După care a urmat masa festivă!

Sârbii spun că adevăratul Crăciun este ,de fapt, pe 7 ianuarie asta chiar dacă sărbătoresc şi în luna decembrie. Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului a început la Timişoara cu o slujbă ţinută în cea mai mare biserică ortodoxă sârbă din oraş urmată de aprinderea unei crengi de stejar.

Anul acesta însa, puţini sunt cei care au venit la aprinderea badniak-ului, stejarul care se aprinde în ajunul marii sărbători.

Tradiţia spune că în jurul unei buturugi de stejar, adusă de cel mai bătrân om din comunitate, trebuie să se strângă întreaga familie. Apoi urmează ritualul de purificare prin arderea crengilor.

Cei mai fericiti au fost, însă, copii şi asta pentru ca la ei Moş Crăciun vine de fiecare dată de 2 ori. Mulţi dintre ei au sărbătorit crăciunul românesc şi acum pe cel sârbesc.

Dacă în anii trecuţi, Crăciunul pe rit vechi aducea în staţiunile din Bucovina ucraineni si moldoveni, anul acesta, turiştii sunt doar români veniţi din toate colţurile ţării. Spre bucuria proprietarilor de pensiuni, gradul de ocupare a ajuns până la 90% în aceste zile.

Proprietarii din Bucovina îi aşteaptă pe turişti cu cele mai renumite bunăţi din zonă, piesa de rezistenţă fiind băuturile alcoolice. An de an, familia Donos venea din Republica Moldova să îşi petreacă sărbătorile pe rit vechi în Bucovina. Anul acesta, însă, pandemia îi ţine departe de locurile de care deja s-au ataşat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt