250 de mii de delfini mai sunt în Marea Neagră! Ultimul recensământ făcut, a scos în evidenţă faptul ca sunt aproape la jumătate faţă de cât se aşteptau cercetătorii! Este un studiu al expertilor din 6 ţări cu ieşire la Marea Neagră, finanţat timp de 3 ani cu bani europeni. Cu noile date, cercetătorii vor să ceară autorităţilor măsuri de protecţie pentru delfini.
Studiul la care au luat parte România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Georgia şi Turcia a pornit în 2019 când se estima că
numărul delfinilor este de 200 de mii. Asta în condiţiile în care cercetările din 195o arătau că numărul acestor mamifere era de 2 milioane de exemplare. Specialiştii au monitorizat coloniile de delfini din aer, dar şi de pe apă. Datele obţinute arată o decimare a numărului de delfini faţă de 1950, dar o mică îmbunătăţire faţă de 2o19.
Delfinii dispar din Marea Neagră din cauza oamenilor, sustin specialiştii. Poluarea, pescarii, dar şi turiştii contribuie la distrugerea speciei.
Duşmanii de moarte ai delfinilor sunt plasele pescăreşti. Există două tipuri: cu fir gros şi cu fir subţire - acestea se
numesc monofilament.
Delfinii au ajuns epuizaţi după interacţiunile cu oamenii : traficul naval crescut îi sperie, împuţinarea peştelui îi
infometează, iar poluarea îi omoară încet. Delfinii sunt înfometaţi, sufocaţi în plase, ajung la mal cu cozile tăiate de elici şi îşi dau viaţa pe plajele turistice. Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.