Tone de ajutoare pentru Turcia şi Siria

Tone de ajutoare pentru Turcia şi Siria

Bilanţul devastator din Turcia şi Siria a ajuns la peste 41.000 de morţi. Zilele acestea, sute de trupuri fără viaţă sunt scoase de sub munţii de moloz. Şi, totuşi, chiar şi după opt zile, când nimeni nu se mai aşteaptă, se întâmplă minuni şi mai sunt găsiţi oameni în viaţă. Trei persoane au fost scoase dintre ruine. Între timp, Siria deschide noi puncte de frontieră pentru a primi ajutoare.

Despre acest băiat de 17 ani se poate spune că a avut zile. A stat sub o clădire prăbuşită timp de 8 zile, până când salvatorii au ajuns la el.

Şi în provincia Hatay, un băiat de numai 13 ani a supravieţuit peste 190 de ore. Înainte de a fi dus la ambulanţă ca să primească îngrijiri, aşezat pe targă, adolescentul a făcut un gest impresionat: în semn de mulţumire, l-a luat de mână pe unul dintre salvatorii săi.

195 de ore sub ruine. Atât a stat şi acest băiat de 18 ani sub tonele de moloz. A reuşit să iasă singur de acolo, târându-se şi fâcându-şi drum printre pietre şi beton. Coşmarul lui nu s-a terminat însă. Va trebui să lupte în continuare pentru viaţă. Rănile lui sunt foarte grave.

De 8 zile, salvatorii lucrează zi şi noapte pentru a încerca să mai găsească oameni în viaţă sub dărâmături. Sunt şi ei extenuaţi, cu puterile spre sfârşit, se luptă cu deznădejdea când nu mai găsesc supravieţuitori şi se bucură pentru fiecare suflet salvat. Rar îşi permit să-şi tragă sufletul, iar atunci sunt surprinşi dormind lângă ruinele clădirilor, înveliţi în pături pentru a se încălzi.

Lupta a început acum pentru cei care au rămas în viaţă, dar nu mai au nimic: apă, mâncare, căldură,electricitate sau comunicaţii. În Siria, ajutoarele ajung şi mai greu. Acolo, mai mult de un milion de persoane au rămas fără adăpost.

Guvernul sirian a fost în sfârşit de acord să deschidă două noi puncte de trecere a frontierei dintre Turcia şi nord-vestul Siriei, pentru trei luni. Acestea vor permite trecerea convoaielor cu ajutoare umanitare. Arabia Saudită este una dintre primele ţări care au trimis ajutoare, după deschiderea noilor frontiere.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt