Reforma pensiilor speciale ar trebui să aibă două componente, prin separarea categoriilor care le merită de cele care abuzează de ele, a declarat la Prima News Theodor Stolojan, fost premier al României.
„Magistraţii au salarii cam de 3-4 ori mai mari decât media salariului pe economie, deci ar avea o pensie la fel de mare faţă de media din România. Pentru toţi magistraţii care intră de-acum în sistem trebuie să punem în aplicare legea pensiilor ocupaţionale”, a spus Stolojan.
El a explicat că, apoi, trebuie eliminate excesele care au apărut în sistem, România fiind o ţară unică, în care pensiile speciale au fost extinse la multe categorii.
„Se iese la pensie la 40-50 de ani, se ia in calcul ultimul salariu cel mai mare. Constituţia spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii, dar o serie de cetăţeni au spus: ne facem noi legi pentru noi, scutim de impozit pe venit pe constructori, că avem nevoie de investiţii. Dacă vreau să dau salarii mai mari în construcţii evaluez bine costurile, nu creez un grup special. Anul viitor sunt alegeri şi partidele îşi fac calculele cum vor ieşi din alegeri, orice reformă este privită prin prisma electorală”, a arătat fostul premier.
El a precizat că Guvernul ar putea acoperi uşor gaura bugetară prin eliminarea facilităţilor fiscale împărţite unor grupuri, care ar putea aduce până la 75 de miliarde de lei la buget.
„România a făcut întotdeauna reformele care trebuia făcute mai târziu şi întotdeauna sub presiunea unor evenimente sau factori. Astăzi avem acel PNRR care astăzi ne obligă reformele pe care trebuia să le facem noi. E a treia şansă în istoria României de a moderniza infrastructura, noi încă trebuie să rezolvăm probleme din secolul 20, apă, canalizare”, a spus Stolojan.
Statul român trebuie să se modernizeze, nu mai poate funcţiona „în stilul ăsta medieval”, a declarat analistul economic Bogdan Glăvan.
„Asemenea privilegii sunt împotriva intereselor societăţii, pensiile speciale sunt plătite din banii oamenilor, nu ai extratereştilor! În fruntea statului s-au cocoţat oameni lipsiţi de pregătire. Impozitarea progresivă e un sistem de taxare care porneşte de la 1 la sută şi merge până la 5 la sută. Dacă Ciolacu vrea să facă asta în România, eu aplaud, dar nu asta vrea să facă, vrea să mărească povara fiscală. Este un stat flămând”, a subliniat Glăvan.
El a spus că românii trebuie să voteze raţional şi trebuie să vadă că fiecare politician are interese şi se întreabă ce câştigă dacă intră în politică.
„Sunt unii care n-au avut nicio meserie şi au aterizat în posturi de prefect sau parlamentar. România a mai avut un cizmar la putere şi a dus ţara într-o zonă de nedescris. Toată lumea ar trebui să protesteze atunci când un grup vrea tratamente diferite de restul. Poate în Sudan să mai fie aşa, dar nicăieri în lume judecătorii nu ies la pensie la 45 de ani sau militarii”, a arătat Glăvan.