Şoferii care au permis categoria B pot conduce şi anumite tipuri de motociclete. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi cum este în alte ţări europene

Şoferii care au permis categoria B pot conduce şi anumite tipuri de motociclete. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi cum este în alte ţări europene

Deputaţii au dat votul final asupra proiectului de lege care permite şoferilor cu permis categoria B să conducă şi motociclete cu transmie automată şi cu o capacitate cilindrică de 125 centrimetri cubi, ce dezvoltă cu o putere maximă de 11 kw.

În favoarea proiectului au votat, marţi, 281 de deputaţi. A existat un singur vot împotrivă. Proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, scrie Libertatea.

Iniţiativa a fost depusă în 2019 de doi parlamentari de la PSD: Gabriel Petrea şi Alexandru Rotaru. Şoferii care au permis categoria B pot obţine mai uşor permisul de categoria A dacă au îndeplinit vârsta de 24 de ani.

Preşedintele Iohannis trimisese legea la reexaminare pentru a se preciza clar cum se va face dovada absolvirii cursurilor pentru condusul motocicletelor.

Zece ore de pregătire practică

Forma finală a legii, care pleacă spe promulgare la Preşedintele României, stabileşte următoarele:

  • Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.
  • Adeverinţa obţinută se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informaţia deţinerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în vederea introducerii menţiunilor corespunzătoare în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.

Cum este în alte ţări europene

Deputaţii au modificat forma votată în Senat, unde se prevedea că deţinătorii permiselor de categoria B trebuie să aibă 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin trei ani de conducere pentru categoria B, iar cursul de practică pentru motociclete trebuia să fie de 15 ore.

Iniţiatorii legii au prezentat cum este situaţia în ţările europene care permit ca şoferii cu permis pentru autoturisme pot obţine permisul categoria A1 dacă îndeplinesc anumite condiţii:

  • Franţa – permis categoria B (vechime minimă 2 ani) + 7 ore de practică
  • Spania – permis categoria B (vechime minim 3 ani)
  • Italia – permis categoria B + 10 ore de practică
  • Belgia – permis categoria B (vechime minim 2 ani)
  • Polonia – permis categoria B (vechime minim 3 ani)
  • Cehia – permis categoria B + doar motocicletă transmisie automată (scuter)
  • Austria – permis categoria B (vechime minim 5 ani) + 6 ore de practică
  • Slovacia – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + doar motocicletă transmisie automată (scuter)
  • Portugalia – permis categoria B – vârstă minimă 25 de ani
  • Marea Britanie – vârstă minimă 17 ani – curs practic.
     

Afla mai multe desprecategoria bşoferi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt