Carne de porc proaspătă, orez spălat în mai multe ape, varză moale, piper, ardei kapia şi ceapă. Sunt ingredientele folosite de gospodinele care au participat în acest weekend la un concurs de gătit sarmale, organizat în centrul oraşului Oradea. După jurizare, tradiţionalele preparate au fost împărţite oamenilor sărmani din oraş.
Concursul de sarmale organizat în Parcul Bălcescu din Oradea, a început încă de la primele ore ale dimineţii când
cele 10 echipe participante au primit câte 6 kilograme de carne, orezul şi varza. Fiecare gospodină a folosit însă
ingrediente diferite pentru a obţine o clasare cât mai bună.
Pentru ca sarmalele să fie gustoase, varza trebuie selecţionată atent, spun cunoscătorii
Alte gospodine au folosit şi un alt ingredient, specific pentru zona de vest a ţării, care să dea savoare.
Nici bărbaţii nu au stat deoparte. Au ajutat şi ei cum au putut.
Bucătarul care a jurizat competiţia ne-a spus şi cum se fac cele mai gustoase sarmale.
La final, cele 1000 de sarmale au fost donate oamenilor nevoiaşi şi orădenilor care au trecut prin parc.
Potrivit specialiştilor, sarmalele sunt originare din Turcia şi au ajuns în Balcani, odată cu ocuparea noilor teritorii de către otomani.