În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, inclusiv a infestării cu parazitul Trichinella spiralis, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează că vânzarea porcilor vii, din gospodăriile proprii, este permisă către alte gospodării ale populaţiei sau pentru consumul propriu, către abatoare ce prestează servicii de tăiere, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare privind înregistrarea mişcării animalelor vii. sacrificarea
Operaţiunea se poate realiza numai în zone şi localităţi care nu se află sub restricţii sanitare veterinare datorate pestei porcine africane. Mişcarea porcilor vii, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, şi de formularul de mişcare, emise de către medicii veterinari ai circumscripţiei sanitare veterinare locale.
Legislaţia în vigoare permite cumpărarea de organe şi carne proaspătă numai din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde este asigurată şi asistenţa sanitară şi veterinară permanentă.