Devenise o tradiţie ca după mesele de sărbători să aruncăm o mare parte din mâncarea cumpărată. Anul acesta ne-a schimbat obiceiurile, iar în ciuda faptului că suntem pe locul 9 în Uniunea Europeană la risipa alimentară, românii au fost mai cumpătaţi anul acesta.
Mesele din zilele de Crăciun şi Revelion sunt recunoscute pentru bogăţia bucatelor tradiţionale.
Şi cel mai bine se vedea acet lucru…la tomberoane, în primele zile ale lui ianuarie.
După un an cu probleme sociale şi financiare, în care foarte mulţi şi-au pierdut locurile de muncă, masa de sărbători…nu a fost tocmai o sărbătoare!
Românii cheltuie pe alimente şi băuturi non-alcoolice de două ori mai mult decât media europeană.
Un român aruncă în medie, în fiecare an, 12 procente din mâncarea cumpărată, ceea ce înseamna aproape 130 de kilograme care ajung la gunoi.
În ţara noastră ajunge la gunoi în special mâncarea gătită, în proporţie de 24 la sută. Fructele şi
legumele ajung şi ele în tomberon. 22, respectiv 21 la sută. Statisticile Uniunii Europene arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din Europa. 2,2 milioane de tone de alimente sunt pierdute în fiecare an.