România se modernizează, prin înfiinţarea DNSC, şi se pregăteşte de găzduirea Centrului European Cyber

România se modernizează, prin înfiinţarea DNSC, şi se pregăteşte de găzduirea Centrului European Cyber

Transformarea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în Directorat Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), precum şi "unda verde' pe care România a primit-o pentru a găzdui Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice - Centrul Cyber sunt ştirile anului în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor.

Pe de altă parte, mult-aşteptata licitaţie pentru frecvenţele 5G a rămas în expectativă, chiar dacă încasările la bugetul de stat puteau depăşi 3,6 miliarde de lei, conform estimărilor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

România, pe harta europeană a securităţii cibernetice
La trei ani de când Comisia Europeană (CE) a lansat în dezbatere propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al Uniunii Europene (UE), la jumătatea lunii aprilie a acestui an Consiliul UE a adoptat Regulamentului de înfiinţare a acestei entităţi şi, implicit, găzduirea sa în România, la Bucureşti, ca urmare a deciziei rezultate din votul statelor membre, pe data de 9 decembrie 2020.

Prin activitatea Centrului, se va sprijini crearea de sinergii şi parteneriate între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, având rol esenţial în structurarea şi orientarea demersurilor Uniunii Europene de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul Cyber de la Bucureşti va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin Europa Digitală şi Orizont Europa.

Propunerea de regulament de înfiinţare a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind negociată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Procedura de selecţie pentru stabilirea locului în care va funcţiona noua entitate a fost organizată pe data de 9 decembrie 2020, la Bruxelles, şi s-a finalizat, urmare votului statelor membre şi a unui demers diplomatic intens al părţii române, cu alegerea Bucureştiului. Statele membre înscrise în competiţie au fost: Belgia (pentru Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti).

Înfiinţarea Centrul European de Securitate Cibernetică în România reprezintă, în viziunea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), 'validarea expertizei româneşti într-un domeniu complex'.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt