Traficul de persoane, în special cel de minori, produce doar în Italia peste patru miliarde de euro annual, fiind pe locul doi la profit după traficul de droguri, a explicat la Prima News Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.
Dumitrache a povestit cum, de multe ori, recrutarea persoanelor traficate se face cu ajutorul vecinilor sau chiar al rudelor. Ea a explicat că sunt ţintite în special familiile cu probleme financiare, cărora le sunt oferite aşa-zise soluţii financiare sau chiar bani, pentru care apoi vor ajunge să plătească muncind la negru sau prostituându-se în alte ţări. La asta se adaugă şi renumita metodă lover boy, când victima, de obicei minoră, este sedusă şi apoi transformată în prostituată pentru a-l întreţine pe seducător. În plus, sunt unii clienţi care le cer traficanţilor femei gravide, a adăugat Dumitrache.
"De multe ori, ele nici nu înţeleg că sunt victime şi se îndrăgostesc chiar de călăul lor", a precizat românca din Italia.
Iana Matei, fondatorul singurului centru de asistenţă din România pentru victimele minore, Reaching Out România, a declarat că societatea ar trebui să înţeleagă gravitatea problemei şi să nu le mai întoarcă spatele victimelor.
“Ar trebui să discutăm în fiecare zi despre traficul de persoane”, a subliniat fondatorul Reaching Out România, care a adăugat că educaţia sexuală nu înseamnă să înveţi copiii să facă sex, ci să-i pregăteşti pentru viaţă.
Asistenţa acordată victimelor minore ale traficului şi abuzului sexual este insuficientă în România, unde oamenii sunt obligaţi să demonstreze că sunt victimele traficanţilor, a precizat Iana Matei, iar ţara noastră este pe primul loc în UE la traficul de minori.
"Eu am primit telefon de la un traficant căruia îi luasem victima şi care traficant credea că eu sunt competiţia şi m-a ameninţat", a povestit fondatorul Reaching Out Romania.