Protocolul de colaborare privind utilizarea şi dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicaţii CFR, între Autoritatea pentru Reforma Feroviara şi Societatea Telecomunicaţii CFR SA, a fost semnat la Ministerul Transporturilor, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.
"Părţile au fost reprezentate de Ştefan Roşeanu, preşedinte al Autorităţii pentru Reforma Feroviara, şi Mihai Barbu, director general al Societăţii Telecomunicaţii CFR SA, iar documentul are ca scop principal constituirea şi dezvoltarea reţelei de transport feroviar de călători în cadrul proiectului privind trenul metropolitan.", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, principalul obiectiv al protocolului este implementarea proiectului în zona marilor oraşe din România, respectiv utilizarea şi dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicaţii CFR pentru introducerea şi exploatarea serviciilor de tren metropolitan.
"Procesul va cuprinde două faze, respectiv faza 1 în cadrul căreia se vor implementa proiectele pe rutele feroviare existente care prevăd lucrări de complexitate redusă, nu modernizări semnificative ale liniei de cale ferată. În faza 2 se va trece la implementarea proiectelor cu intervenţii semnificative (modernizare, electrificare, reparaţie capitală, reconstrucţia de linii desfiinţate, construcţia unor noi linii şi cumpărarea de material rulant)", se mai spune în comunicat.
Trenul metropolitan în zona Capitalei va circula pe coridoarele reabilitate sau care urmează să fie reabilitate, dar şi pe liniile secundare, precum şi pe calea ferată de centură.
Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) şi are ca scop principal şi declarat introducerea serviciilor de tren urban şi metropolitan în zona metropolitană Bucureşti - Ilfov.
agerpres.ro