Hotelierii de pe litoral cer ministerului Educaţiei să prelungească vacanţa elevilor. Cu o săptămână. Adică până pe 18 septembrie. Cu toţii susţin că zilele în plus de relexare le vor permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă. Iar pierderile din turism n-ar fi atât de mari cum sunt acum.
Deşi hotelurile de pe litoral sunt deschise până după 15 septembrie, sezonul estival se termină, practic, atunci când începe şcoala. În plus, afaceriştii de pe litoral susţin că, de la an la an, cursurile începe tot mai devreme. Iar asta le produce pierderi considerabile.
Scurtarea vacanţei cu o săptămână produce pierderi şi patronilor care foloseau elevi ca mână de lucru. De exemplu, administratorii de plaje, unde copii lucrează la distribuit sezlonguri şi umbreluţe pe nisip.
Disponibilizarea a câteva mii de oameni ar pune presiune pe bugetul de şomaj. Supărarea investitorilor din turism nu e nouă: de câtiva ani bat la uşa miniştrilor cerandu-le sa coopereze astfel încât turismul intern să crească şi toată lumea să aibă de câstigat, însă autorităţile par să nu-i audă. Aceste două săptămâni de la începutul lui septembrie sunt foarte importante pentru turismul estival. Estimările arată că în prima jumătate din septembrie, la mare, ajung cumulat 1oo de mii de oameni, atraşi de preţurile bune.
Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 - 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024.
Investitorii din turism acuză Ministerul Educaţiei că nu i-a consultat când a făcut proiectul Ordonantei aflată în dezbatere. Modificările cuprinse-n actul normativ afectează întreaga industrie a ospitalitatii, spun ei.