Limite pentru produsele vândute direct din ferma de familie, inclusiv de exploataţiile care valorifică lapte prin automate, conform unui nou proiect publicat de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Proiectul se află în dezbatere publică şi stabileşte care sunt regulile pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obţinute de fermieri şi are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, anunţă Agrointel.
Noi reglementări ale ANSVSA propun cantităţ maxime de produse de origine animală pe care micii producători le pot vinde direct către consumatori. Astfel, ar putea fi comercializate direct până la 300 litri de lapte crud/zi, 300 kg peşte/săptămână, 10 unităţi de vânat mari sau 100 de unităţi de vânat mici/an, până la 1.500 kg de brânzeturi pe săptămână.
Produsele ar trebui să îndeplinească cerinţe de salubritate şi să fie identificate prin etichetă. Vânzarea ar putea avea loc fie direct de la fermă, fie în spaţii special amenajate de autorităţile locale. Măsura ar avea ca scop facilitarea accesului consumatorilor la produse proaspete de la producătorii locali, dar şi creşterea veniturilor micilor fermieri.
Conform ordinului aflat în dezbatere publică, vânzarea directă de produse de origine animală înseamnă livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantităţi mici de produse primare rezultate din creşterea animalele de crescătorie, din vânătoare şi pescuit şi de carne de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în fermă.
Vânzarea directă include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale, însă nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.
Micii producători îşi pot vinde produsele în locurile publice amenajate de autorităţile locale unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală.
”Producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară, respectiv halate, şorţuri, bonete şi mănuşi curate, şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor”, se arată în proiect.