Primarul din Ibăneşti, despre crucea de 2 milioane de lei: Va fi cea mai vizibilă din zonă! Face parte dintr-o strategie de dezvoltare prin atragerea de turişti

Primarul din Ibăneşti, despre crucea de 2 milioane de lei: Va fi cea mai vizibilă din zonă! Face parte dintr-o strategie de dezvoltare prin atragerea de turişti

România pare să fie ţara investiţiilor scumpe şi fără niciun rost, mai ales în zone în care priorităţile autorităţilor ar trebui să fie infrastructura (lipsa canalizării, apei curente şi a asfaltului) şi nu decoraţiunile inutile.

Un asemenea exemplu, este o cruce uriaşă din metal, de 42 de metri înălţime şi 20 de metri lăţime, ridicată pe o colină de lângă localitatea botoşăneană Ibăneşti, în locul în care a fost cândva o mânăstire.

Monumentul va costa două milioane de lei, în condiţiile în care comuna va încasa, anul acesta, din taxe şi impozite 1,7 milioane.

Comuna Ibăneşti este la 40 de kilometri de municipiul Botoşani. 4.000 de oameni locuiesc aici. Toţi sunt peste vârsta pensiei Tinerii au plecat la muncă în străinătate. 

Mândru de realizarea lui, primarul comunei, Romică Magopeţ, spune că respectiva cruce „va fi cea mai vizibilă din zonă” şi că, mai mult, controversa din jurul monumentului va atrage publicitate şi turişti.

„Acolo era o mânăstire, cea mai mare din zonă, este un monument dedicat credinţei. nu există mulţumire mai mare decât să construieşti, iar crucea ne aduce aminte de ce suntem pe pământ. Dorinţa este a comunităţii, a fost hotărâre a consiliului local. Face parte dintr-o strategie de dezvoltare prin atragerea de turişti”, a declarat Romică Magopeţ.

Întrebat dacă a calculat şi preţul întreţinerii unei asemenea construcţii uriaşe, primarul n-a avut un răspuns clar, spunând că orice lucrare are o garanţie.

El spune, totuşi, că şi celelalte probleme mai... puţin cereşti şi spirituale ale comunei sunt în atenţia autorităţilor locale, dar, cumva, toate converg spre dealul cu cruce.

„Avem în lucru o investiţie în asfaltarea unui drum care merge până acolo (la crucea uriaşă n.red.). Avem iluminat public, staţii de încărcare, vom avea apă şi canal inclusiv pe dealul Măgura, unde e crucea”, a prercizat primarul.

Specialiştii explică febra monumentelor inutile din administraţia publică locală prin diverse idei năstruşnice ale primarului sau construcţiile cu dedicaţie.

„Orice primar vrea să fie ales şi atunci face lucruri drăguţe, vizibile, care atrag alegătorii. Poate fi o idee a unui primar, poate ce a vrut să construiască atunci când era mic şi n-a avut bani. Unele sunt şi cu dedicaţii, aşa cum fost şi nebunia stadioanelor, de se ajunsese să se construiască stadioane în pantă, înainte să se oprească. Unele construcţii sunt făcute ca să fie cheltuiţi banii de la bugetul central, altele sunt date cu dedicaţie”, a explicat Septimius Sârbu, expert în achiziţii publice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt