Construită în urmă cu peste 100 de ani, clădirea Primăriei din Oradea a devenit obiectiv turistic. Printr-un proiect de 3 milioane de euro, ornamentele vechi din sălile instituţiei au fost poleite cu aur, geamurile au fost schimbate cu vitralii din sticlă de Murano, iar acoperişul a fost readus şi el la starea iniţială din 1903. Ba mai mult, cei care ajung la primărie pot vizita şi biroul edilului, o premieră pentru România.
Palatul Primăriei din Oradea a fost construit între anii 1902- 1903 după planurile arhitectului Kalman Rimanoczy. Clădirea a fost ridicată pe fostul amplasament al episcopiei catolice şi impresionează prin asimetria în plan, îmbinând stilul eclectic cu cel renascentist. Lucrările de reabilitare au costat aproximativ 3 milioane de euro şi au durat mai bine de doi ani. Restauratorii au lucrat cu migală pentru a reda frumuseţea de odinioară a imobilului.
Faţada a fost reabilitată, iar în interior, cel mai amplu proces a fost cel de restaurare a candelabrului care se află în sala mare a instituţiei.
Tot în această încăpere mobilierul a fost schimbat şi înlocuit cu elemente din lemn masiv iar configuraţia aşezării la mese ori la prezidiu s-a făcut respectând ilustraţiile din urmă cu un secol.
Şi intrarea în instituţie a fost modificată
Cei care aleg să viziteze sediul Primăriei din Oradea vor avea şi o surpriză.
Ministerul Culturii a impus refacerea clădirii la starea iniţială din 1903.
Turiştii pot vizita gratuit, pe bază de programare, de vineri după-amiaza şi până duminică, zona scării de onoare, sala mare şi biroul edilului.