Preşedintele Romalimenta: Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc, pentru că preţurile urcă

Preşedintele Romalimenta: Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc, pentru că preţurile urcă
foto: Pixabay

Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci la plafonarea acestuia şi a precizat că ar fi perfectă o reducere a TVA pentru a putea păstra preţurile la acest nivel deoarece acestea cresc, a declarat la Prima News Sorin Minea, preşedintele RomAlimenta.

“Problema în România la ora actuală, şi este o problemă mare, nu acuz pe nimeni, este aprovizionarea unităţilor de procesare. Carne, nu prea mai avem, mai ales porc, avem pasăre. Iar în rest preţurile din România sunt mai mari decât preţurile pe piaţa externă. De aceea, se importă foarte mult. Poate printr-un ajutor dat producătorilor s-ar putea stabiliza preţurile.  S-a vorbit de cei 10% returnaţi dacă materia primă este românească. Este un lucru îmbucurător”, a afirmat Sorin Minea.

 
El a precizat că o scădere a TVA nu duce la o reduere a preţului, ci la o plafonare a acestuia.
 
“Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc pentru că preţurile urcă. (...) Preţul general se aliniază preţurilor din Vest şi la materii prime şi la produs final.Noi avem o mare problemă. Prin comerţul intracomunitar care este liber nu putem niciodată să vindem mai scump decât celelalte ţări din Europa. Orice negustor, aici mă refer la orice retail, va prefera să vândă către consumator o marfă mai ieftină, iar consumatorul în ultimul timp s-a axat pe produse mai ieftine.  A explica că noi trebuie să vindem mai scump pentru că producem cu materii prime din România sau procesăm în România, consumatorul va spune da, eu cumpăr româneşte,  dar în clipa când ajunge la raft va cumpăra în funcţie de preţ”, a mai transmis preşedintele RomAlimenta.
 
Totuşi, producătorii sunt mai puţin optimişti.

„Orice mecanism ar aplica Guvernul, fie plafonare, fie negociere cu actorii din piaţă, el nu va fi suficient pentru a genera reducerile aşteptate, pentru că suntem într-o perioadă în care vedem efectul unor crize cumulate”, a arătat Florian Ciolacu, directorul Clubului Fermierilor Români.

 

Afla mai multe desprepreturialimenteplafonare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt