Cuptoarele sunt pornite, mirosurile îmbietoare deja ne ameţesc dar cea mai mare agitaţie este în bucătăriile restaurantelor sau a serviciilor de catering. Anul acesta mulţi români fug de gătit înainte de Crăciun şi preferă să comande preparatele preferate. Chiar dacă preţul unui platou, gata preparat, costă chiar şi 500 de lei, avantajele sunt numeroase, spun gospodinele, iar pe lângă aperitive, la mare căutare sunt şi sarmalele gata preparate, după reţete tradiţionale.
La Timişoara, numărul comenzilor a explodat în ultimele zile, semn că mulţi români nu au timp sau chef se se streseze cu
bucatele pentru masa de Craciun.
În Banat, cele mai căutate sunt platourile calde.
Când vine vorba de aperitivele reci, cele mai căutate sunt cele cu mezeluri de casă.
Serviciile de catering sunt la mare căutare în toată ţara. În bucătăriile restaurantelor din Oradea, angajaţii muncesc la
foc continuu, în această săptămână. Pentru clienţii pretenţioşi, bucătarii au pregătit platouri cu bucate gătite după reţete internaţionale.
Platoul cu sarmale gata preparate este şi el la mare căutare
Chiar dacă apelează la servicii moderne, gustul trebuie să fie musai ca la mama acasă, spun transilvănenii. Aşa că, la
Braşov, cele mai vândute sunt platourile cu bucate tradiţionale.
În ciuda preţurilor crescute, patronii nu duc lipsă de clienţi.Şi în Bucovina clienţii se înghesuie la comenzile cu platouri.
Preţul unui platou cu aperitive porneşte de la 200 de lei şi poate ajunge chiar şi la 500 de lei, în funcţie de preparate şi
cantitate.