Planul noului ministru al Mediului pentru oprirea răspândirii PPA la mistreţi

Planul noului ministru al Mediului pentru oprirea răspândirii PPA la mistreţi

Răspândirea pestei porcine africane (PPA) reprezintă o problemă uriaşă pentru agricultura românească, ţara noastră ajungând în momentul de faţă să nu mai producă nici măcar o treime din cantitatea de carne de porc necesară pentru consumul intern. Unul din principalii vectori de răspândire ai virusului PPA sunt porcii mistreţi, care umblă nestingheriţi prin pădurile din toată ţara.

Fermierul Dimitrie Muscă a semnalat în repetate rânduri problemele din zona sa, unde, după spusele sale, pădurile sunt pline de mistreţi morţi de PPA ale căror cadavre nu le ridică nimeni. De aceea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea l-a avut ca invitat pe noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, pentru a discuta această problemă care persistă în România de ani de zile.

”Am avut săptămâna trecută o discuţie cu domnul ministru Oros. Eu am propus o nouă abordare, pentru că s-a văzut că în anii trecuţi soluţiile nu au fost eficiente şi am avut pretenţii şi aşteptări de la asociaţiile de vânătoare, dar nici activitatea lor nu a fost compensată financiar, nici nu au primit acel sprijin de care aveau nevoie pentru a duce cadavrele la incinerare sau să le îngroape. Adevărul este că asociaţiile de vânătoare trăiesc din acele exemplare care sunt extrase din fondurile de vânătoare. Ele nemaiexistând, a apărut şi problema financiară care îi apasă şi care trebuie cumva rezolvată”, a precizat Tanczos Barna.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt