Presiunea pusă pe sistemul de pensii din România va fi atât de mare în 2030, când generaţia decreţiilor va ieşi la pensie, încât va ceda, a declarat la Prima News avocatul Gabriel Biriş, fost secretar de stat la Finanţe.
„În 2030, deficitul pilonului de pensii ar fi fost 6-8 la sută din PIB, dacă nu era accentuat de un val de populism distructiv care-l va face să ajungă până la 15 la sută din PIB. Vor trebui măsuri foarte dure care vor crea probleme sociale, aşa cum se întâmplă acum în Franţa, unde sunt proteste faţă de creşterea vârstei de pensionare”, a spus avocatul.
“Nu putem să rezolvăm această problemă, adică problema pensiilor, dacă nu ne uităm la refacerea principiului solidarităţii pe care sistemul se bazează. În momentul de faţă avem tot felul de scutiri, de tratamente preferenţiale, avem cinci milioane de angajaţi şi cam tot atâţia pensionari. Avem un număr mare, două, trei milioane de adulţi de care nu ştim nimic, nu ştim ce fac. Nu sunt în sistemele de protecţie socială, şi acolo sunt foarte mulţi. De la unii dintre cei care muncesc luăm acum contribuţia asta, 20 şi ceva la sută, fără niciun plafon şi le promitem că le dăm nişte pensii care atunci vor fi considerate nesimţite şi se bazează pe contributivitate pentru că nu mai avem plafonare la numărul de puncte de pensie de când s-a eliminat plafonarea bazei de calcul a contribuţiei. În loc să ne gândim să facem un sistem care să lărgească baza prin, de exemplu, plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor pe suma veniturilor în aşa fel încât sarcina fiscală să nu mai depindă, incluzând aici contribuţiile obligatorii, de cum câştigi sau de cine eşti”, a mai explicat Gabriel Biriş.
El a precizat că, momentan, generaţia decreţeilor este activă şi produce bani pentru societate, dar a amintit că vine pensionarea.
Specialistul în HR Daniela Necefor a subliniat că pensionarea decreţeilor va avea un impact foarte mare asupra societăţii, dar deja are un impact psihologic uriaş.
”După 50 de ani, practic nu prea mai eşti angajat, dacă mai creşte şi vârsta de pensionare vor fi f mulţi oameni în şomaj pe care statul nu-i poate susţine. Totuşi, aceşti oameni pot fi folosiţi în continuare organizaţii şi extern, pot fi mentori, chiar dacă cu mai puţine ore de muncă, dar plătiţi corespunzător pentru munca lor. Statele Unite au găsit soluţia de a angaja pensionarii part-time. Companiile trebuie să înţeleagă că au nevoie de oamenii de 45 plus. Pentru aceştia putem angaja tineri împreună cu seniori, unii cu experienţa, alţii cu partea digitală”, a spus experta.
„Avem foarte mulţi oameni plecaţi din ţară, trebuie să ne gândim ce facem şi cum îi aducem înapoi. Sau aducem emigranţi, dar ce emigranţi sunt potrviţi pentru cultura noastră”, a precizat Doru Dima, specialist în HR. El a adăugat că ar trebui sprijinite şi încurajate familiile tinere să aibă copii.
Dorina Barcari, fondator Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor a declarat că guvernul le-a pregătit o surpriză neplăcută românilor prin renunţarea la fondurile sociale, care acopereau pensiile fără contributivitate.