Părăsită de soţul intrat în patima alcoolului

Părăsită de soţul intrat în patima alcoolului

Sărbătorile de iarnă şi trecerea într-un an nou NU reprezintă un motiv de bucurie pentru toată lumea. Pentru mii de oameni sunt doar nişte momente în plus în care se străduiesc să pună ceva pe masă. Este şi cazul a două familii greu încercate din judeţul Botoşani. O mamă singură cu 11 copii şi o alta a cărui fiu este grav bolnav nu pot avea tihnă de sărbători. Trăiesc de pe o zi pe alta şi se gândesc cu groază că până la primăvară trebuie să facă rost de lemne pentru a încălzi camerele reci în care îşi duc traiul.

Cu doar câteva sute de lei pe lună din alocaţia celor mici, opt suflete se străduiesc să supravieţuiască într-o casă ce stă să se dărâme. Dorina a suferit mult după ce soţul ei a dat toate bunurile din casă pentru a-şi alimenta patima băuturii, după care a plecat şi a lăsat-o singură, să îi îngrijească pe 7 din cei 11 copii. Ceilalţi sunt mari, la casele lor, însă nu câştigă suficient încât să îi poată ajuta şi pe fraţii mai mici.

Sărbătorile i-au găsit la fel cum au trăit în ultimii câţiva ani: neajutoraţi. Ar fi atât de multe de care ar avea nevoie, însă, spun ei, nici măcar o minune nu le-ar mai putea aduce un trai mai bun.

Copiii nici nu îndrăznesc să spere la şcoala online. Reuşesc să înveţe doar de pe fişele pe care le aduc ocazional profesorii acasă. Dacă unii copii în cer moşului telefoane scumpe, alţii...

Au vise măreţe. Îşi doresc să ajungă oameni respectaţi însă când realizează că nu sunt posibilităţi, totul li se dărâmă în faţa ochilor.

Nici în cazul familiei Nechifor situaţia nu este una mai bună. Angela munceşte şi ea cu ziua prin sat pentru a-i putea cumpăra fiului ei medicamente.

Alături de cel de-al doilea copil locuiesc toţi într-o singură cameră, pe care o încălzesc cu lemne cumpărate de vecini.

Angela ar vrea să lucreze orice, oriunde, însă, spune ea, nimeni nu o primeşte să se angajeze, chiar şi văzând cât este de necăjită. În plus, dacă ar pleca mult timp de acasă, viaţa fiului cel mic ar fi pusă în pericol, din cauza bolii pe care o are.

Îi este teamă că, odată cu vârsta, o va lovi boala şi nu va fi primită la spital.

Singurul ajutor pe care l-au primit aceste familii de sărbători a fost din partea unei asociaţii. Dar dacă vrei să te aflii printre cei care le întind o mână celor două familii, ne poţi contacta la credeinbine@primatv.ro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt