În ultimii ani Oradea a devenit un important punct de atracţie pe harta turistică a României. Piaţeta centrală, reabilitată cu fonduri europene le oferă vizitatorilor numeroase obiective de vizitat. Unul dintre ele este Biserica cu Lună iar la nici un kilometru distanţă, pe turiştii îi aşteaptă primul muzeu Art Nouveau din România. Clădirea construită la începutul anilor 1900, îi poartă pe vizitatori… în viaţa nobililor care au trăit în Transilvania în primele decenii ale secolului trecut.
„Biserica cu Lună ” este unul dintre monumentele emblematice ale Oradei. Mecanismul său fixat pe turlă indică
într-un mod precis cele patru faze ale lunii solare.
La intrarea în biserică turiştii sunt aşteptaţi de un pronaos mic destinat pregătirii pentru pătrunderea în spaţiul liturgic.
Naosul a fost însă conceput sub forma unei săli imense de tip navă care să poată cuprinde un număr mare de credincioşi. Cel mai impresionant este iconostasul, care separă naosul de altar. Pictura iniţială în stil renascentist conţine un medalion special care îl înfăţişează pe conducătorul răscoalei din Munţii Apuseni.
Pragul Bisericii cu Lună din Oradea este trecut zilnic de zeci de turişti şi pelerini, veniţi din toate colţurile ţării.
Amplasat chiar în Piaţa Unirii din Oradea, lăcaşul de cult poate fi vizitat gratuit, în fiecare zi până la ora 20.
Tot în centrul oraşului, la o aruncătură de băţ de Biserica cu Lună, turiştii pot vizita Casa Darvas la Roche, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea.
Printre piesele unicat de mare valoare se numără fântâna din hol, precum şi cele două măşti de
calorifer.
Muzeul poate fi vizitat în fiecare zi, cu excepţia zilei de luni, până la ora 18. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi, studenţi sau pensionari.