Ocupaţie nouă, probleme vechi

Ocupaţie nouă, probleme vechi

Ministerul Muncii împreună cu Autoritatea pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi vor să reglementeze o nouă meserie…aceea de analist comportamental. Adică să existe o persoană care să se ocupe de problemele de sănătate mintală ale celor mici.

Rebeca are boala batten. O afecţiune rară incurabilă care a apărut în jurul vârstei de 3 ani şi a făcut-o să îşi piardă
mersul, să nu mai vadă, să nu mai vorbească, chiar să nu mai poată mânca. Cu sau fără ajutorul unui analist
comportamental, mama ei face tot posibilul să îi prelungească viaţa.

Rebeca are nevoie de terapie comportamentala, senzoriala, hipoterapie, hidroterapie, dar şi chinetoterapie. Toate acestea cu mulţi bani. Dar e nevoie şi de dispozitive medicale, scaun special, carucior special sau incaltaminte specială. Mama ei spune că iniţiativa ministerului pare de ajutor, însă nu ştie cum va fi aplicată. Contactat de jurnaliştii Prima TV, ministrul muncii nu a dorit să ofere mai multe lămuriri.

Cei care conduc de zeci de ani asociaţii pentru persoane cu dizabilităţi, spun că ocupaţia de analist comportamental e binevenită, asta deşi există deja o piaţă neagră.

Părinte la rândul ei, Simona are o asociaţie care ajută copiii cu probleme de sănătate mintală. Se plânge de puţinul ajuto pe care statul îl oferă.

Odata cu acreditarea profesiei, părinţii speră ca măcar terapiile să se deconteze într-un procent mai mare. Pentru că multe dintre ele sunt peste puterile lor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt