Descoperirea resurselor energetice a reprezentat un important pas înainte în istoria civilizaţiei umane, iar Revoluţia Industrială a permis trecerea la un alt nivel al existenţei omenirii. Am găsit atunci noi metode de a ne uşura munca, de a câştiga mai uşor hrana şi confortul, de a interacţiona mai mult şi de a avea un nivel de trai mai ridicat.
În zilele noastre, sursele convenţionale de energie sunt pe cale de epuizare şi, lucru foarte important, au contribuit masiv la creşterea gradului de poluare. Uniunea Europeană vine cu politici energetice extrem de ambiţioase, propunându-şi să reducă la zero emisiile de carbon până la mijlocul acestui secol. De vom reuşi sau nu depinde doar de noi, de oameni, şi de eforturile pe care suntem dispuşi să le facem pentru a respira un aer curat.
Noile tehnologii se îndreaptă spre poluare cât mai mică şi eficienţă cât mai ridicată. Dar în acelaşi timp sunt şi costisitoare, iată de ce guvernele alocă fonduri pentru a le subvenţiona. Până acum, era cazul resurselor regenerabile clasice: eoliene, solare, biomasă, biogaz. Însă, după câteva zeci de ani, acestea nu mai sunt atât de scumpe şi se pot susţine singure în piaţă. Dar nu este suficient, e nevoie de noi tehnologii de ultimă generaţie, precum producţia de hidrogen, baterii de stocare, reţele şi contoare inteligente, controlul de la distanţă, centrale de mari dimensiuni eoliene pe mare, noi resurse energetice, noi metode de propulsie a vehiculelor. De unele s-a auzit în ţara noastră, încep să fie implementate şi aici, dar altele ni se par încă de domeniul Science Fiction.
AGERPRES, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei (CRE), va detalia aceste noi tehnologii şi le va explica pe înţelesul tuturor, pentru ca oamenii să ştie mai bine ce se află în spatele becului pe care îl aprind seara când ajung acasă.
agerpres.ro